Comfort #8

wrzesień 10, 2010

Otwarcie: 10.09.2010, godz. 18:00
13.09.2010 – 23.10.2010
Kuratorzy: Katarzyna Krysiak, Sarmen Beglarian
Współpraca: Hostel Helvetia, Biuro Wystaw

Galeria Foksal prezentuje projekt Comfort #8 duetu L/B ze Szwajcarii. L/B współtworzą Sabina Lang i Daniel Baumann.
Sabina Lang (ur. 1972, Berno) i Daniel Baumann (ur. 1967, San Francisco) tworzą wspólne projekty artystyczne od 1990 roku. Mieszkają i pracują w Burgdorf w Szwajcarii. Ich działania sytuują się na styku sztuki współczesnej i designu. Projekty Lang/Baumann czasem ocierają się o absurd, innym razem wydają się być realizacją dziecięcych marzeń. Posługują się zabiegami, które zwracają uwagę na niejednoznaczność zastanych sytuacji. Są m.in. autorami projektu Hotel Everland, będącego ziszczeniem ich własnego marzenia o idealnym hotelu. Ów hotelowy pokój w kapsule zainstalowanej na dachu Palais de Tokyo w Paryżu, poza niezwykłym komfortem, oferował niepowtarzalny widok na Wieżę Eiffla. L/B swoje projekty realizowali w galeriach, muzeach oraz w przestrzeni publicznej wielu miast świata, od Azji (Pekin, Tokio) przez Europę (m.in. Berlin, Budapeszt, Kijów), Afrykę (Kapsztad), po Amerykę Północną (Nowy Jork, Los Angeles). W Polsce swoje prace pokazywali trzykrotnie podczas wystaw grupowych, w tym w 2009 roku w Warszawie w ramach Wola Art zrealizowali projekt Spielfield #5, czyli niecodzienne, bo umieszczone na środku stawu w parku Moczydło, boisko do gry w piłkę.

Od początku swojej współpracy Lang i Baumann posługiwali się nadmuchiwanymi formami, a od 1997 roku pracują nad serią zatytułowaną Comfort. Rozpoczęli ją tworząc nadmuchane litery, składające się w słowa takie jak “unieważniać”, “sport”. Następnie skupili się na architektonicznych aspektach swoich realizacji umieszczając nadmuchane formy na fasadach budynków (Comfort #6) oraz we wnętrzach budynków (Comfort #5).

L/B dla Galerii Foksal przygotowali zupełnie nowy projekt wpisujący się w architekturę oraz tradycję tego miejsca, który jednocześnie jest kontynuacją tej serii. Instalacja ze złotych, napełnionych powietrzem tub, zainstalowanych na ścianach galerii zespoli jej przestrzeń w jednolitą całość. Będzie się odnosić do skali i proporcji architektury, ale także zaproponuje widzom zupełnie inne spojrzenie na dobrze znaną przestrzeń Galerii Foksal. Interwencja ta nie tylko zmieni wymiary pomieszczeń, kształty ścian, ale również akustykę w ich wnętrzu. Powierzchnia instalacji Comfort #8 będzie jednocześnie delikatna (miękka) i mocna (twarda), stwarzając atmosferę komfortu, przytulności, ale i kurczenia się, zaciskania przestrzeni.

Projekt dofinansowany przez Szwajcarską Fundacją dla Kultury Pro Helvetia.